ANASAYFA / Genel / ÇADIR YANGININDA CAN KAYBI TÜRKİYE’YE YAKIŞMIYOR
ÇADIR YANGININDA CAN KAYBI TÜRKİYE’YE YAKIŞMIYOR
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 12.03.2012 00:00

ÇADIR YANGININDA CAN KAYBI TÜRKİYE’YE YAKIŞMIYOR

12.03.2012 00:00

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, İstanbul Esenyurt’ta meydana gelen ve 11 işçinin hayatını kaybettiği çadır yangınının, ‘Türkiye’ye yakışmayan bir ayıp’ olduğunu bildirdi.

 

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Settar Aslan, neredeyse milyar dolara malolan AVM’lerin inşası sırasında ve sonrasında, çalıştırılan işçilerin en temel insan haklarının bile ihlal edildiğini belirterek, şunları söyledi:

 

“İstanbul’daki AVM inşaatının işçi barınağı olarak kullanılan çadırlarında meydana gelen ve 11 emekçimizin hayatına malolan bu yangın, basitçe bir kaza diye geçiştirilemez. Özünde bir iş kazası olsa da, bu yangın, ülkemizde sermayenin emeğe ve emekçiye bakışının ne olduğunu göstermesi bakımından anlamlıdır.

 

Maalesef, en pahalı inşaat yatırımlarından biri olan AVM inşaatında, işçiye biçilen değer, kışın soğuk günlerinde bile çadır barakalarda konaklatılmaktan ibarettir. Bunca maliyetli yatırımlara girişen ve milyarlarca lira kazanan işverenler, kendisine bu paraları kazandıran emekçiler için çadırdan fazlasını lüks görmektedir. Aynı şekilde, işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri de, işi ucuza getirmek amacıyla gözardı edilmektedir.

 

Elbette yaşanan bu tür üzücü olayların temelinde, işçilerin sendikasız ve sahipsiz çalıştırılmasının büyük etkisi vardır. Örgütlenmedeki zorluklardan ve işverenin keyfi işten çıkarmalarından dolayı, milyonlarca emekçimiz sendikal haklarını kullanamamaktadır. Diğer taraftan, hizmete giren AVM’lerde, elemanlar günde 12 saati bulan mesailerle çalıştırılmakta ve hiç bir sendikal haktan yararlanamamaktadır.

 

O bakımdan, TBMM gündeminde bulunan Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı’nın müzakerelerinde, bu gerçek dikkate alınmalıdır. Tüm emekçilerimiz, Anayasal ve insanı bir hak olan sendikalaşma hakkını, işini kaybetme korkusunu yaşamadan kullanabilmelidir.

 

Hak-İş/Öz Orman-İş camiası olarak, yangında hayatını yitiren 11 işçimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyor; daha fazla kazanç hırsıyla, canların yitirilmesine zemin hazırlayanları da kınıyor ve bu elim olayın sorumlularının gerektiği şekilde cezalandırılmasını bekliyoruz.”

MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni