ANASAYFA / Genel / Hak-İş’ten Demokrasi Açılımına Tam Destek: Haydi Barış Nobeline...
Hak-İş’ten Demokrasi Açılımına Tam Destek: Haydi Barış Nobeline...
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 05.12.2009 00:00

Hak-İş’ten Demokrasi Açılımına Tam Destek: Haydi Barış Nobeline...

05.12.2009 00:00

Hak-İş Konfederasyonu, Hükümet tarafından yürütülen Demokrasi Açılımına tam destek verdi. Genel Başkan Uslu, Türkiye’nin iç barışını sağlayarak Nobel Barış Ödülü almasını istedi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ‘Demokratik Açılım’ çalışmaları kapsamında Hak-İş Konfederasyonu’nu ziyaret ederek, Genel Başkan Salim Uslu, Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan, Genel Sekreter Feridun Tankut, Genel Teşkilat Sekreteri Settar Aslan, Öz Gıda-İş Sendikası Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Paçal, Genel Başkan Danışmanı ve Dış İlişkiler Uzmanı Dr. Osman Yıldız ile bir süre görüştü. Görüşme sırasında Bakan Atalay’a, Hak-İş’in, Kürt Sorunu da dâhil olmak üzere Türkiye’nin Demokratikleşme Sorununa bakış açısı ve çözüm önerileri anlatılarak, konuyla ilgili bir de dosya sunuldu.

Toplantıdan sonra İçişleri Bakanı Atalay ve Hak-İş Başkanı Uslu ortak bir basın açıklaması yaptı. Bakan Atalay, Hak-İş’in hem büyük bir işçi sendikaları çatı kuruluşu, hem de toplumsal sorunlara kafa yoran önemli bir sivil toplum örgütü olduğunu belirterek, konfederasyon yöneticilerine Demokrasi Açılımı konusunda bilgi vererek destek istediğini söyledi. Atalay, Hak-İş’in, sorunun çözümüne ilişkin bir dosyayı da kendisine verdiğini bildirdi.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da, Türkiye’nin, büyük bedeller ödediği ağır sorunu çözmek için tarihî bir fırsat yakaladığını kaydederek, “Bu noktada, tüm kişi ve kuruluşlara sorumluluk düşüyor. Çözümün demokrasi içinde olması çok önemli. Demokrasi dışı arayışların bizi getirdiği nokta ortada.” dedi. Salım Uslu, açılımın sadece Kürt Sorunu ile sınırlı kalmaması, başta sendikal haklar olmak üzere her alanı kapsaması gerektiğini de anlatarak, şöyle devam etti:

“Devletin kurumları da dâhil herkes konu üzerinde ilk kez ortak bir dil kullanmaya başladı. Bu da çözümün yakın olduğuna dair umutları güçlendiriyor. Artık ezberlerin bozulması ve herkesin katkı vermesi gerekir. Bu ülke için yeni yöntemler, çözümler gündeme gelmektedir. Bugüne kadar hangi tezleri dillendirirsek dillendirelim Türkiye’de yaşanan, toplumsal barışa yönelik sorunları ortadan kaldırmış değildir. Herkesin bilinen tezlerinden vazgeçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Anayasa değişikliği konusunda ‘uzlaşma ararız, isteriz’ diyen herkesin, böylesine önemli konuda sorunun tarafı değil, çözümün tarafı olmasını bekliyoruz. 30 yıl yaşadığımız, kan ve gözyaşından başka geride miras bırakmayan bu süreç geleceğimizi tehdit ediyor. Farklılıklarımız sorunun çözümü konusunda demokratik olgunluğa uygun katkılar vermemize engel olmamalıdır. Hak-İş camiası olarak, bu yolda atılacak adımları heyecanla izleyip, gerekli katkıyı vereceğiz.’’

Barış Nobeli

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türkiye’nin Nobel Edebiyat Ödülüne sahip bir ülke olduğunu da hatırlatarak, “Türkiye’ye, bu iç barış sürecini başarıyla sonuçlandırıp, Nobel Barış Ödülü’nü getirmek de yakışır. Bunu başaracağımıza inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni