ANASAYFA / Genel / ÖZ ORMAN-İŞ BM ORMAN FORUMU’NDA
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 19.04.2013 00:00

ÖZ ORMAN-İŞ BM ORMAN FORUMU’NDA

19.04.2013 00:00

Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan ve Dış İlişkiler Uzmanı Benül Topuzoğlu, BM Orman Forumu sırasında, Forum Başkanı Bayan Jan McAlpine ile özel bir görüşme yaparak, Öz Orman-İş’in ‘daimi delegelik’ konusundaki talebini iletti. Görüşme sırasında Settar Aslan Dünya Orman Forumu’nun, yeryüzü ormanlarının ve bu ormanlarda çalışan emekçilerin geleceği bakımından son derece yararlı çalışmalar yaptığını belirterek, yürütülen çalışmalar sırasında, ‘emeğin yeterli düzeyde temsilinin’ de önem taşıdığını söyledi. Aslan, uluslararası ve toplumsal niteliği olan proje ve uygulamalarda, sosyal tarafların katkısının değerine de işaret ederek, şu görüşleri dile getirdi:

“Günümüz dünyasında, ‘sivil toplumu’ devre dışı bırakarak ‘sürdürülebilir etkinlikler’ yapmak kolay değildir. Ormanların verimli işletilmesi ne kadar önemli ise, ormancılıkta istihdam edilen insanların refah düzeyini korumak da o denli önemlidir. Bu noktada, ‘sivil toplum’ temsilcilerininde sürece dâhil edilmesi gereklidir.

Öz Orman-İş, üyesi bulunduğu Hak-İş Konfederasyonu’nun da güçlü desteğiyle birlikte, BM Orman Forumu’nda ‘Daimi Delege’ olarak görev almaya hazırdır. Öz Orman-İş, tarım ve ormancılıktaki ‘emeğin sorunlarını’çok iyi bilmekte ve analiz etmektedir. Sendikamız, emeğin sorunlarının ‘diyalog’ ve ‘işbirliği’ ile çözülebileceğine inanmaktadır. Öz Orman-İş, BM Orman Forumu’nun bir üyesi olarak kabul gördüğünde, ‘emeğin doğru temsil edilmesi’ yeterliliğine sahip bir partner işlevini yerine getirecektir.”

BM Orman Forumu Genel Sekreteri Bayan Jan McAlpine de, Genel Başkan Aslan’la görüşmesinden son derece memnun olduğunu ve ortaya koyduğu görüşlerden yararlandığını belirterek,Öz Orman-İş’in başvurusunun işleme konulması için gerekli olan yol haritasını ve izlenecek süreçleri anlattı.

Genel Başkan Settar Aslan, bu görüşmenin ardından, Orman Forumu Program Yöneticisi Njeri Kariuki ve toplantılar için İstanbul’da bulunan BM Uluslararası Ağaç ve Orman İşçileri Afrika Temsilcisi Paul Opanga ile birer görüşme yaptı. Görüşmelerde, Öz Orman-İş’in, Dünya Orman Forumu Daimi Delegeliği için izlenecek süreç üzerinde duruldu. Paul Opanga, Genel Başkan Aslan tarafından dile getirilen görüşler ile çizilen perspektiften etkilendiğini anlatarak, daimi delegelik konusunda elinden geleni yapacağını söyledi.

Bu görüşme sırasında Dünya Sendikalar Federasyonu yöneticileri ile Mayıs ayının ikinci yarısında İsviçre’nin Cenevre kentinde bir toplantı yapılarak, konunun ele alınması üzerinde mutabakat sağlandı.

Öte yandan, Genel Başkan Settar Aslan, Öz Orman-İş’in ikili uluslararası ilişkilerini geliştirmek amacıyla Afrika Ormancılık Forumu Başkanı Nijeryalı Macarthy Oyebo ve Vietnam Tarım İşçileri Sendikası Başkanı Dr. NguyenBa Ngai ile de birer görüşme yaptı.

Portre: Jan McAlpine

Merkezi New York’ta bulunan BM Orman Forumu (UNFF) Başkanı Bayan Jan McAlpine, bir misyonerin kızı olarak dünyaya geldi ve Afrika ülkelerinde yetişti. Jan McAlpine BM Orman Forumu Başkanlığı görevinden önce,ABD Hükümetine ormancılık konularında ‘Kıdemli Danışman’ olarak hizmet verdi.Aynı zamanda Kongo Havzasında Ormancılığın Geliştirilmesi Projesinde görev alan McAlpine, Asya ve Afrika Orman Hukukunun Düzenlenmesi projesinde de Dünya Bankası, Endonezya ve Kamerun hükümetleriyle birlikte çalışmalar yaptı.

Michigan Üniversitesi Doğal Kaynaklar ve Çevre Fakültesi’nde ‘Uzman Araştırmacı’ olarak alan McAlpine, Ulusal İklim Değişimine Uyum Zirvesi’nde etkin rol aldı. Afrika Merkezli Orman Araştırmaları Kurumu’nun kurulmasına öncülük etti ve halen bu kurumun başkanlığını yürütmektedir.

ABD Hükümetinde 1989’dan bu yana Çevre Koruma Ajansı’nda (EPA) ve Beyaz Saray’da Sürdürülebilir Gelişim üzerine çalışan Başkanlık Konseyi ile çalışmalar yapan McAlpine, 11 yıl boyunca ABD Su ve Çevre Federasyonu’nda çalışmalar yaparak, H20 TV kanalında yaptığı programlarla, Birleşik Devletler Film ve Video Endüstrisi Festivali Gümüş Ekran Ödülünü aldı.

Jan McAlpine, BM Orman Forumu Başkanı sıfatıyla, mesaisini uluslararası düzeyde sürdürülebilir orman ekonomisi, ulusal ormancılık programları ve ormancılığın dünya ekonomisine katkısı gibi konularda farkındalık oluşturulması çalışmaları üzerinde yoğunlaştırmış bulunmaktadır.