ANASAYFA / Genel / KIDEM TAZMİNATI ÇARPITILMASIN
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 14.04.2017 00:00

KIDEM TAZMİNATI ÇARPITILMASIN

14.04.2017 00:00

Son günlerde kamuoyunda, Anayasa halkoylamasında 'Evet' çıkması halinde, Kıdem Tazminatı Fonu'nun kurulacağı ve kıdem haklarının budanacağı iddiası gündeme getirilmektedir. Sözkonusu iddianın, üyelerimizi tedirgin etmemesi amacıyla, konunun aydınlatılmasında yarar bulunmaktadır.

Her şeyden önce Kıdem Tazminatı Fonu kurulmasının, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni öngören Anayasa değişikliği halkoylamasıyla bir ilintisi bulunmamaktadır. Zira Kıdem Tazminatı Fonu'nun kurulması, TBMM'de yapılacak bir yasal düzenlemenin konusudur. Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliği maddelerinde, Kıdem Tazminatı Fonu'yla ilgili bir hüküm yoktur.

Hükümet'in, TBMM'deki çoğunluğuna dayanarak, herhangi bir konuda yasal düzenleme yapma imkânı zaten vardır. Bunun için Anayasa değişikliğine ihtiyaç yoktur.

Diğer taraftan, Hükümetin ilgili bakanlıklarınca zaman zaman medyada gündeme getirilen düşünceler çerçevesinde, Kıdem Tazminatı Fonu kurulmasına dönük bazı çalışmaların olduğu yıllardır konuşulmaktadır. Kamuoyuna yansıyan bilgilerden şayet yasa çıkarsa, Kıdem Tazminatı Fonu'nun, yasalaştığı dönemden itibaren ileriye dönük uygulamayı kapsayacağı anlaşılmaktadır. Bundan da, mevcut çalışanların halihazırdaki kazanılmış kıdem haklarının, yeni getirilecek düzenlemeden etkilenmeyeceği sonucu çıkmaktadır.

Kaldı ki, Hak-İş ve bağlı sendikalar olarak, bugüne kadar, Kıdem Tazminatı Fonu kurulurken, mevcut kazanılmış haklardan geriye gidilmesini kabul etmeyeceğimizi kamuoyuna ve Hükümetin ilgili birimlerine defaatla duyurmuş bulunmaktayız.

Üyelerimizin, yapılan siyasî amaçlı çarpıtma ve saptırmamalara itibar etmemesi, kendilerinin ve ülkemizin menfaatine olacaktır.