ANASAYFA / Genel / ASLAN: “KIDEM FONU BELİRSİZLİĞE BIRAKILMAMALI”
ASLAN: “KIDEM FONU BELİRSİZLİĞE BIRAKILMAMALI”
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 12.07.2017 00:00

ASLAN: “KIDEM FONU BELİRSİZLİĞE BIRAKILMAMALI”

12.07.2017 00:00

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, milyonlarca işçinin kıdem tazminatını alamadığı gerçeği yok sayılarak, Kıdem Tazminatı Fonu kurulmasının belirsizliğe bırakılmaması gerektiğini bildirdi.

Settar Aslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, her yıl sigortalı sayısından fazla işe giriş-çıkış işlemi yapıldığını hatırlatarak, işverenlerin kıdem tazminatından kaçınmak amacıyla, çalıştırdıkları işçilerin 1 yılı dolmadan işten çıkış ve yeniden giriş yaptıklarını kaydetti. Böylelikle 13 milyon dolayındaki sigortalı işçinin yüzde 90'dan fazlasının kıdem tazminatı hakkından mahrum edildiğini belirten Settar Aslan, şunları söyledi:

"Milyonlarca işçinin kıdem tazminatını alamadığı gerçeği görmezden gelinemez. 'İşçi de işveren de fon istemiyor' demek, bir mazeret değildir. Maalesef Türk-İş ve DİSK, işverenlerle birlik olup, Kıdem Tazminatı Fonu'na karşı çıkıyor. Evet, sendika üyesi işçilerin tamamına yakını kıdem tazminatını alabilmektedir. Fakat biz sendikalar, sadece üyemiz olan işçilere karşı sorumlu değiliz aynı zamanda sendika ve toplu sözleşme hakkını kullanamayan milyonlarca emekçiye karşı da sorumluyuz. Onların kıdem tazminatı hakkını da güvenceye almalıyız. Fon kurulması çalışmaları belirsizliğe ve başka baharlara bırakılmamalıdır."

'DEVLET GARANTİSİ' ÖNERİSİ SORUMLULUKTAN KAÇMAKTIR

Öz Orman-İş Genel Başkanı Aslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı eşgüdümünde yürütülen Üçlü Danışma toplantısında DİSK tarafından gündeme getirilen "Fon'dan vazgeçilsin, iflas eden işletmelerde işçinin kıdemini devlet ödesin" önerisinin sorumluluktan kaçmak olduğunu da ifade ederek, "İşçinin yüzde 90'ının kıdem tazminatını alamadığı bir ortamda, devlet hangi kıstaslara göre ve hangi işletmelerin kıdem tazminatı borcunu üstlenecektir? Bu dipsiz bir kuyudur. Doğru olan, tüm çalışanların kıdem alacağının fon güvencesine kavuşturulmasıdır." şeklinde konuştu.