ANASAYFA / Genel / AYASOFYA İÇİN HAK YERİNİ BULDU
AYASOFYA İÇİN HAK YERİNİ BULDU
ÖZ ORMAN-İŞ BASIN MÜŞAVİRLİĞİ - 10.07.2020 16:59

AYASOFYA İÇİN HAK YERİNİ BULDU

10.07.2020 16:59

Danıştay 10’uncu Dairesi’nin Ayasofya Camii’nin müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu Kararını iptaliyle, bu kutlu mabedin 86 senelik hüznü son bulmuştur.

 

İstanbul’un Fethinin bir nişanesi olarak Fatih Sultan Mehmet Han tarafından vakfedilerek camiye dönüştürülen Ayasofya, 481 sene cami olarak hizmet verdikten sonra, 1934’ün uluslararası şartlarının etkisiyle Türk Devletinin ortaya koyduğu bir iradeyle müzeye dönüştürülmüştü. Türk Milleti, geride kalan 86 yıl boyunca, Ayasofya’nın yeniden aslî kimliğine, camiye dönüştürülmesini hüzünle ve umutla beklemiştir.

 

Devletimiz ve hukuk sistemimiz, bugünün uluslararası şartları altında yeni bir irade ortaya koymuştur. Esasen Danıştay’ın Ayasofya kararı, hem bir hukukî yanlışın düzeltilmesi hem de hakkın teslimi anlamına gelmektedir. Bundan sonra yapılması gereken, Ayasofya’nın 86 yıllık hüznüne ve Türk Milletinin özlemine bir an önce son verilmesi ve Ayasofya’nın aslî kimliğine, camiye iade edilmesidir. Böylelikle Ayasofya’yı vakfeden ve banisi olan Fatih Sultan Mehmet Han’ın vakfetmedeki muradı da yeniden hayat bulacaktır.

 

Ayasofya kararının Türk Milleti’ne ve İslam Âlemine hayırlı olmasını dileriz.

 

Öz Orman-İş Sendikası

Genel Yönetim Kurulu

MUHATAP KURULUŞLAR



Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni