Hak-İş Konfederasyonu ve Öz Orman-İş Sendikasının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Araştırma ve Eğitim Merkezi (ÇASGEM) işbirliğiyle sürdürdüğü ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ konulu eğitim seminerlerinin ikincisi, 10 Aralık 2010 tarihinde Muğla'da gerçekleştirildi.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, yürütülen seminerlerin, iş sağlığı ve güvenliği konusunda ‘farkındalık’ oluşturmayı hedeflediğini belirterek, “Uluslararası Çalışma Örgütü ILO verilerine göre dünyada her yıl 2.2 milyon işçi, iş kazaları ve meslek hastalıkları dolayısıyla hayatını kaybetmektedir. Ayrıca her yıl 270 milyon insan iş kazalarına, 160 milyon insan ise meslek hastalıklarına maruz kalmaktadır. Takdir edersiniz ki, bu rakamlar azımsanacak rakamlar değildir.” dedi.
Eğitim seminerlerinde, işçilerin iş sağlığı ve güvenliği açısından karşı karşıya oldukları riskleri değerlendirerek, bu tehlikelere karşı alınması gereken önlemler üzerinde durduklarını anlatan Aslan, “Öz Orman-İş olarak, ‘iş sağlığı ve güvenliği’ konusunu, bir ‘çalışma kültürü’ olarak algılamaktayız. Bu kültürü ne ölçüde oluşturabilirsek, iş kazası ve meslek hastalıklarını da o ölçüde azaltacağımıza inanıyoruz.” şeklinde konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığımız ve Orman Genel Müdürlüğü’nün iş kazalarını önleme konusunda önemli çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Settar Aslan şunları söyledi:
“Hak-İş camiası olarak, bu çabaları takdirle karşılıyoruz. Bununla birlikte, gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda, iş sağlığı ve güvenliği konusunda daha almamız gereken çok mesafe olduğunun bilincindeyiz. Her şeyden önce, ‘iş kazası’ ve ‘meslek hastalığı’nın ne olduğu konusunda, yaygın bir ‘farkındalık’ eğitimine ihtiyacımız bulunmaktadır. Çünkü, her yıl yaşanan onbinlerce iş kazası ve meslek hastalığı vakası, bu konudaki bilinçsizlik yüzünden, iş kazası ve meslek hastalığı istatistiklerine bile girmemektedir. Diğer taraftan, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini daha da etkin düzeye çıkarmamız gerekmektedir.
Şunu baştan kabul edelim: İş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenin yapacağı çalışmaların ve eğitimlerin yanı sıra, biz çalışanların da konuya büyük hassasiyet göstermesi gerekmektedir. Özellikle, sahadaki çalışma sırasında, kişisel koruyucu malzemeleri kullanmaya önem göstermeliyiz. Söz konusu olan, bizim kendi sağlığımız ve güvenliğimizdir. Bunu, bir kültür olarak özümsemeliyiz. Yürüttüğümüz bu seminerler, bizim için bir başlangıçtır. Önümüzdeki dönemde, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki eğitim çalışmalarımızı artırarak sürdüreceğiz.”
Öz Orman-İş Muğla Bölge Temsilciliğine bağlı işletmelerden toplam 680 çevre ve orman işçisinin katıldığı seminerin açılış bölümünde ÇASGEM adına İş Güvenliği Uzmanı İsmail Akgün ve Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın da birer konuşma yaptı.
Daha sonra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu eski Başkanı ve İş Hukuku Uzmanı Yıldırım Akpınar ‘Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Prensipleri’ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kuruluşları eski Genel Müdürü ve Hak-İş Sosyal Güvenlik Danışmanı Zahit Gönencan da ‘Sendikal Perspektiften İş Sağlığı ve Güvenliği’ konulu birer tebliğ sundu. Akpınar ve Gönencan, daha sonra seminere katılan işçilerden gelen soruları cevaplandırdı.
|