ANASAYFA / Eğitim / ASLAN: “5620 MAĞDURLARINA KADRO YOKSA AÇLIK GREVİ VAR”

ASLAN: “5620 MAĞDURLARINA KADRO YOKSA AÇLIK GREVİ VAR”


 

 

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, taşeron işçilere kadro verilirken kamudaki 25 bin geçici işçinin kadro dışı tutulması halinde, Türkiye'nin her yerinde açlık grevleri başlatacaklarını söyledi.

Ankara'nın Haymana ilçesinde devam eden Öz Orman-İş Temsilciler Eğitim Semineri dizisinin 6. Grup açılışında konuşan Settar Aslan, taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda Hükümette kafa karışıklığının devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Sayın Başbakan'ın açıklamasına bakarsak, herkes kadro alacak. Maliye Bakanı'nın sözlerine bakarsak, 750 bin işçiden pek azı kadro alabilir. Çalışma Bakanı ise arada kalmış gibi görünüyor. Yani kadro konusunda Hükümet kanadındaki kafa karışıklığı devam ediyor.

Kadro için, son 1 yılda çalışıyor olmak, diyorlar. Taşeronlar 12 ayı doldurmadan çıkış yapıyor. Bu, taşeron işçilerin yüzde 80'i kadro dışında kalacak demektir. İş akdini feshedip geleceksiniz, diyorlar. Bu durumda taşerondan tazminat talep etme hakkı kalmıyor. Şartlarınız tutuyorsa sınava gireceksiniz diyorlar. Sınavı aştınız, GBT'niz yapılacak. Şimdi sormak lazım: Sağlık Bakanlığı'nda çalışan 130 bin işçinin 127 bini taşeron. Başbakanlıkta, Orman Teşkilatında, TİGEM'de çalışanları, güvenlik soruşturması yaptırmadan mı çalıştırdınız. Öyle ise eyvah!&hellip Her şey tamam olup, bu işçiler kadroya alınsa bile, 2018'e kadar asgari ücretle çalışmaları öngörülüyor. Peki, taşerona verilen kâr payı ve KDV nereye gidiyor? Taşerona verirken cömert, işçiye verirken cimri. İşte, Maliye kafası budur."

Settar Aslan, 5620 Sayılı Yasanın getirdiği sınırlamadan dolayı yılda en fazla 5 ay 29 gün çalıştırılan işçilerin Türkiye genelindeki toplam sayısının 25 bin dolayında olduğunu ve bu işçilerin büyük çoğunluğunun Orman Teşkilatı, Demiryolları, Çaykur, TİGEM, Şeker Fabrikaları ve Karayollarında çalıştırıldığını da hatırlatarak, "Türk-İş Genel Başkanı Sayın Ergün Atalay, kendi sendikası Demiryol-İş'teki 4 bin geçici işçiyi görmüyor, ikide bir Orman işçilerine kadro almaktan söz ediyor. Eğer kadro alabiliyorsan, önce kendi işçilerine al. İnşallah, 5 ay 29 gün çalıştırılan geçici işçilerimizin kadro sorununu da yine biz çözeceğiz."dedi.

Kamudaki 5620 Sayılı Kanun mağdurlarının kadro sorununun çözümü için tabandan büyük bir baskı gördüklerini de anlatan Settar Aslan, "Türkiye'nin dört bir yanından geçici işçilerimiz, kadro sorununun çözümünü sağlamak üzere açlık grevi başlatmak istiyor. Eğer yasa tasarısı geçici işçilerimize kadro sağlamazsa, bu taleplere duyarsız kalamayız."şeklinde konuştu.

Genel Başkan Settar Aslan'ın konuşmasının ardından, Öz Orman-İş Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Çetin 'Sendika ve İletişim' konulu bir sunum yaptı.

Daha sonra, Öz Orman-İş Hukuk Müşaviri Semih Temiz, 'İş Hukuku ve Toplu İş Sözleşmesi Uygulamaları' konulu bir sunum yaparak, temsilcilerin hukukî konulara dair sorularını cevaplandırdı.

Seminerin ikinci gününde, Acil Akıl Derneği Başkanı, İlk ve Acil Yardım Birim Uzmanı Hasan Basri Kızıldağ, 'Ormancılık Sektöründe İş Sağlığı-Güvenliği ve İlk Yardım' konulu bir sunum yaptıktan sonra, seminere katılan temsilci ve disiplin kurulu üyelerinin sorularını cevaplandırdı.

Daha sonra, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Uzmanı Mediha Haliloğlu, 'Çölleşmeyle Mücadele' başlıklı bir sunum yaparak, katılımcıların konuya dair sorularını cevaplandırdı.

Seminerdeki son sunumu yapan Öz Orman-İş Malî Müşaviri Osman Aslan da, 'Temsilcilerin Görev ve Sorumlulukları' konularında bilgi vererek, seminere katılan temsilcilerin sorularını cevaplandırdı.

Seminerin kapanış konuşmasını yapan Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Çınar, sendikacılıkta eğitimin önemine dikkat çekerek, Öz Orman-İş'in bugüne kadar 5 bini aşkın üyesine eğitim verdiğini ve eğitim faaliyetlerinin devam edeceğini söyledi. Çınar, eğitime katılan temsilci, disiplin kurulu ve hasar tespit komisyonu üyelerinin, edindikleri bilgileri, işyerlerindeki diğer arkadaşlarıyla paylaşmalarının yararlı olacağını da bildirdi.

Genel Eğitim Sekreteri Mehmet Çelik koordinasyonunda yürütülen seminere Genel Sekreter Bayram Ayaz ve Genel Mali Sekreter Ali Bilgin de katıldı.

Temsilciler Eğitim Semineri, katılımcılara sertifika takdimiyle sona erdi.




Bu yazı 22.11.2018 eklendi ve 3.971 kez okundu.

Diğer Eğitim Yazıları


  • ASLAN: “KADRO İŞİNİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”
  • ASLAN: “KADRO ALMAK YİNE BİZE NASİP OLACAK”
  • ASLAN: “KADRO KONUSUNDA KAFALAR KARIŞIK”
  • ASLAN: “İŞİN GEÇİCİSİ OLUR, İŞÇİNİN OLMAZ”
  • ASLAN: “HAKLILIĞIMIZI ANLATANA KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK”
  • ASLAN: “İŞİN GEÇİCİSİ OLUR, İŞÇİNİN OLMAZ”
  • ASLAN: HAK MÜCADELESİ SENDİKAYLA YAPILIR
  • TEMSİLCİLER EĞİTİM SEMİNERİMİZ BAŞLADI
  • TRABZON İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SEMİNERİ
  • MUĞLA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SEMİNERİ
  • ELAZIĞ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SEMİNERİ


  • MUHATAP KURULUŞLAR



    Kişisel Verileri Koruma Kanunu - Aydınlatma Metni